Käsi paketissa-juhannus Värmlannissa

Tämä juhannus oli erilainen. Oikea käsivarteni oli kantositeessä olkapäämurtuman vuoksi enkä oikeakätisenä voinut tehdä juuri mitään. Levinnyt rintasyöpä on ollut seuralaiseni totemisesta lähtien kolmatta vuotta. Ja nyt olin vielä voimakkaiden sytostaattien vaikutuksen alaisena - huterana. Seura oli myös ennestään tuttua. Tytär ja "sambo" Göteborgista, poika ja hänen avopuolisonsa Helsingistä. Jälkimmäiset näin ensi kertaa  koronan aiheuttaman yli vuoden tauon jälkeen.

Ruotsin Värmlanti oli ennestään aika tuntematonta seutua. Alun perin oli tarkoitus, että ajan itse Lindesbergistä Torsbyhyn, Värmlannin pohjoisosaan, noin kolmen tunnin matkan omalla autolla. Nyt kaikki nuoret ajoivat luokseni Göteborgista, jonne poikani kumppaneineen oli aiemmin lentänyt Helsingistä. Nuoret pakkasivat tavarani autooni, myös  ystävieni valmistamat ruuat. Olin aika hyvin saanut laukut täytettyä vasemmalla kädellä. Aikaa se tosin vei. 

Poikani asettui autoni rattiin ja matka kahden auton letkassa kohti Värmlantia alkoi. Aika pieniä teitä pitkin. Huh! En tiennytkään, että Ruotsissa on niin paljon järviä, metsiä, erämaita, asumatonta seutua. Näimme matkalla ketun ja valtavan hiirihaukan. Sudet odottelivat ehkä metsän uumenissa.


Torsby, metsäsuomalaisten asuma-aluetta
Siellä on heidän kulttuuriaan esittelevä Finnkulturcentrum, joka on osa Värmlannin museota. Nämä ns. kaskisuomalaiset alkoivat 1580- luvulta lähtien muuttaa Savosta ja Pohjois- Hämeestä Ruotsin laajalle havumetsävyöhykkeelle uudisviljelijöiksi.


Ruotsalainen kesämökkikulttuuri 
Se poikkeaa mielestäni suomalaisesta. Ruotsalaiset vapaa-ajanasunnot sijaitsevat usein kuivalla maalla. Niin myös meidän. Järvi oli parinsadan metrin päässä. Saunoja toki on, mutta harvassa. "Sambo" ihmettelee usein, kuinka jokapäiväinen asia sauna Suomessa on. Kieltämättä olin hieman pettynyt, koska sauna näytti varastolta. Ja suihku oli ulkoseinällä.


Mutta nuoret saunoivat yhdessä tuntikausia ja väittivät, että löylyt olivat hyvät. Siis omaa ennakkoluuloa on sisimmässäni paljon.

Kesäasuntoelämää
Mökki itse oli hyvin varusteltu ja kohtuuhintainen. Kaikille oli hyvin tilaa. "Sambo" maksoi mökin vuokran, vaikka tarjouduin hoitamaan oman osuuteni.
Nuoret valmistivat helppotekoista ruokaa: salaattia ja pojat grillasivat. Ystävieni ruuat tekivät kauppansa. Istuimme tuntikausia ulkona aterian ääressä toistemme seurasta nauttien. Kielet vaihtelivat suomesta ruotsiin ja englantiin. "Sambon" vanhemmat ystävineen ehtivät poiketa tervehtimään meitä matkallaan pohjoisen tuntureille vaeltamaan. Koronaturvallisesti ulkona.

Teimme kävelyretkiä lähimaastoon. Nuoret uivat ja tekivät retken lähivaaroille. Vai olivatko ne jo oikein tuntureita? Iltaisin katsoimme isosta televisiosta jalkapalloa. Tarvitsin apua aika monessa asiassa, pukeutumisessa eritoten.
Parasta oli yhdessäolo 
Juttelu vakavista aiheista niitä näitä -rupatteluun oli vahvistavaa. Nauroimme paljon. Kannan noita hetkiä sydämessäni. Pitkään. 

Poikani seurasi minua Lindesbergiin ja viipyi muutaman päivän. Siivosi asuntoni perinpohjin, kävi kaupassa ja valmisti ruokaa pakasteeseen. Ehdimme toki kahville konditoriaan ja terassille syömään sekä Ruotsi-Ukraina -peliä katsomaan. Haimme sushia kotiin. Hän vei minut myös Karlskogan sairaalaan, jossa ortopedi totesi röntgenkuvista, että luutuminen on edistynyt. Sain käden liikutteluohjeita ja minulle luvattiin kutsu fysioterapeutille Lindesbergin terveyskeskukseen.
Kommentit